хмм, начи гледа го тоа Zegeist II: Addendum

и понеже моа да стане така, че тава каде ше го пишем у темата за филмовете да предизвика дискусеа - реко да го изнесем у нова тема та да не са пълни онаа с излишни нешта
се пак, преди да са впуснете у четенье на мисловните ми изблици ви препоръчвам задължително, ако не сте го гледале тоа филм да отделите два часа и да го изгледате. наистина си заслужава отделеното време.
съга по темата, начи сакам да обърнем внимание на две нешта -
първото) икономическите убийци и
второто) проекта "Венера"1) като гледа за тиа икономически убийци нешто ного от нештата ми са виждат некак си познати, т.е. срештам ги тука, при назе в България - ниа си продадоме БеТеКа-то, продадо ме си енергото, продадоме кво ли оште не, точно тава каде са застъпва у таа идея - чрез приватизацеа на държавна собственост да са сложи на колене дадена държава, която чрез корумпирано управление да се възползва от ресурсите на таа държава като ги изкупува за ништожни пари, като по тоа начин са стимулира безработицата и бедността в дадения регион.
у обшти линии механизма действа/ако съм го разбрал правилно/ - идва некав чичка при вазе и ви каа 'ниа сме от штатите и ше ви дадеме некакви пари, които да турите у инфраструктури, образование или здравеопазване и на базата на некаква лихва за некакав срок от време виа ше ни ги върнете'. Естествено нештата не протичат точно така штото лихвата става непосилна и тогава требва да са продаде нешто или да са даде некакав ресурс на държавата де а зела тоа заем. Ако държавата неште да земе тоа заем - тогава са пристъпва към атентати или сваляне на управлението, ако и тоа метод не сработи - тогава идат самолетите с бомбите и почва мазалото докаде не са получи исканото.
естествено, ако требва да погледнеме нештата тука - ниа отдавна сме си продале некои нешта на западни инвеститори. ништо чудно да сме станале жертви именно на такова нешто - икономически убиец.
2) тоа проект "Венера" и преди съм го чувал ама некак си не ма а интересувал ного ного, у обшти линии става въпрос/ако правилно съм разбрал/ за премахването на монетарната система и изграждането на изцяло ново общество, в което всички хора са равни. няма по-големи, няма по-малки - всички са равни и всички работят за общото благо, а не за своето собствено, както е сега.

(
те ка би изглеждал един град според тоа проект)
не само това, а и премахването на сички фосилни горива и започването на използването енергийни възобновяеми източници - като ветара, водата, сънцето, геотермалната енергиа и секакви такива.
у обшти линии тоа проект цели изкорениаването на сичко вредно от нашето обштество и изграждането на едно ново.
требва да си признаем, че кога видех у тоа филм идеята на Джакоб Фреско си напраих аналогия с некаква сценка от научната-фантастика, штото нештата изглеждаха толкова нови и някак си непознати. в смисъл, секи а свикнал да работи - плаща сметки - яде храна купена с пари, изкарани от работа и сичко са завърта у некав порочен кръг. тоа проект цели да елиминира тоа кръг и всичко това да бъде предоставяно ..., честно и аз не разбрах как точно

оште за тоа проект можете да видите те на тоа сайт:
http://www.thevenusproject.com/